Combinații de toamnă cu ciolan de porc

/ Rețete / România

Orice iubitor al bucătăriei românești sau, prin exten­sie, a celei est-europene are musai în lista sa de prefer­ințe două rețete speci­fice zonei: cartofi țărănești și fasole cu ciolan de porc. Și una și cealaltă au savoarea aceea speci­fică a geografiei aces­tor locuri, sați­etatea bucatelor pur­tate de țărani la munca șesu­lui rodi­tor, îngemă­nată cu savoarea uleioasă a mâncărurilor cu care muntenii merg la coasă pe coast­ele dealurilor.

Când vine vorba de a alege între ele, e greu. Amân­două au sub­til­itățile lor, amân­două au pro­priul vino-ncoace. Ade­văratul gur­mand e în dilemă. Ce să aleagă? La fel m‑am găsit într‑o seară și eu, ezitând între sățioasa fasole cu ciolan și savuroșii cartofi țărănești, neputându-mă hotărî ce să aleg. Într‑o clipă de inspi­rație mi‑a tre­cut prin minte gân­dul că poate nici nu tre­buie să aleg. Poate că le pot avea pe amân­două. Și m‑am apu­cat de tre­abă.

De la bun început spun că aveam un ciolan de porc deja pregătit. Puneți‑l într‑o oală sub pre­siune și în 30 de minute — 5 minute până fierbe apa, 15 minute de fiert și vreo 10 pen­tru răcit — aveți tre­aba făcută. Desprindeți carnea de pe os și lăsați‑o să se mai răcore­ască. Între timp tăi­ați câțiva cartofi în cuburi de 1 cm și vreo doi-trei mor­covi așișderea. Vreo trei-patru cepe tre­buie curățate și tăi­ate juli­enne, de prefer­ință în felii mai groase. Puneți tigaia la încins cu un strat sub­țirel de ulei și când poc­nește ușurel dați dru­mul cartofilor și mor­cov­u­lui în ea. Lăsați să se înmoaie bine și să înceapă să prindă o crustă de pră­jeală — când mor­covul devine ușor auriu răs­tur­nați ceapa. O dată cu ea puneți și fasolea roșie — măr­turis­esc că n‑am fiert‑o gospodărește, ci m‑am mulțu­mit cu o con­servă de fasole roșie, dar am spălat vâr­tos boa­bele ca să nu poarte după ele zeama din con­servă. Ameste­cați. După câteva minute adău­gați și ciolanul tăiat în cubulețe mici. Când ceapa s‑a înmuiat de tot adău­gați o dușcă de vin alb sec (dați și voi o dușcă pe gât pen­tru pofta de mân­care), potriv­iți de sare și de iuțeală cu niște boia sau chili și acoper­iți pen­tru 2–3 minute. Gata!

După ce se răcorește așezați o porție în far­furie și bucurați-vă de aromele estu­lui euro­pean. Zic că ar merge ală­turi și-un pahar de mer­lot recișor.

Comentează pe Facebook...


Comentează pe blog...

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.Abonează-te...

Trimite-mi articolele noi la: 

Am înțeles termenii și condițiile în care sunt utilizate datele mele.

Meniu