Dreptate pentru canceroși

22 septembrie 2015

Mar­tin Sh­kreli este un re­pre­zen­tant al no­u­lui val de ma­na­geri și an­tre­pre­nori care a cum­pă­rat drep­tu­rile de vân­zare pen­tru Da­ra­prim, un me­di­ca­ment fo­lo­sit de pa­cien­ții bol­navi de SIDA. Și l‑a scum­pit în­gro­zi­tor. Sh­kreli a de­cla­rat că:

Aceasta nu este o com­pa­nie la­comă, care în­cearcă să ia ba­nii de la pa­cienţi, ci o com­pa­nie care în­cearcă să rămână pe piaţă.

Hai să ana­li­zăm această afir­ma­ție. Va să zică cum­peri drep­tu­rile de vân­zare pen­tru un me­di­ca­ment de care de­pinde viața unor oa­meni. Și crești pre­țul de la vreo 13,5$ la 750$, adică de peste 55 de ori. Bagi 55 mi­li­oane de do­lari în asta. Pre­țul de pro­duc­ție este de 1$/pastilă, deci câștigi vreo 700$ la fi­e­care vân­zare (mai sunt și cos­turi de dis­tri­bu­ție). După vreo 79.000 de pas­tile ți-ai scos ba­nii. Din de­cla­ra­ți­ile dom­nu­lui Sh­kreli, un bol­nav are ne­voie de mai pu­țin de 100 de pas­tile pen­tru tra­ta­ment, deci după vreo 1.000 de bol­navi tra­tați in­tri pe pro­fit — și ce pro­fit! În SUA și Eu­ropa sunt acum vreo 2,4 mi­li­oane de bol­navi de SIDA1. În­mul­țiți cu 80 de pas­tile și cu 700$. Da, exact: 134,4 mi­li­arde de do­lari.

Dar nu e doar asta. Până acum un bol­nav de SIDA cum­păra cu circa 1.000$ un me­di­ca­ment care îi salva viața. Și — ne ex­plică Sh­kreli — cum să-ți sal­vezi viața cu doar 1.000$? În in­dus­tria să­nă­tă­ții sal­va­rea vie­ții se plă­tește cu 100.000$ sau chiar ju­mă­tate de milion!

Este deci un act de fair-play pe care Sh­kreli îl face față de cei care plă­tesc mulți bani ca să tră­i­ască (de pildă bol­na­vii de can­cer) și care erau in­vi­di­oși pe bol­na­vii de SIDA. Ce n‑ar da să aibă și ei SIDA și să-și sal­veze viața cu doar o mie de dolari!

Iată deci că nu e vorba de o com­pa­nie la­comă, ci de un ade­vă­rat jus­ti­țiar al sis­te­mu­lui de să­nă­tate. Cum să nu‑i iu­bești pe ti­ne­rii ăș­tia care știu să aibă suc­ces imediat?

Sursa: Di­rec­to­rul unei com­pa­nii far­ma­ce­u­tice ar pu­tea de­veni „cel mai de­tes­tat om” din lume. Ce a fă­cut pen­tru bani — Gândul


Note:


  1. Con­form am­fAR []

Comentează pe Facebook...


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Abonează-te...

Trimite-mi articolele noi la: 

Am înțeles termenii și condițiile în care sunt utilizate datele mele.