Cine va fi urmașul lui Kovesi?

23 decembrie 2015

Mi­nis­trul jus­ti­ției, Ra­luca Prună, a dat un in­ter­viu în care a vor­bit des­pre schim­bă­rile din frun­tea DNA și Par­che­tu­lui Ge­ne­ral ce se vor în­tâm­pla la anul. Și a spus așa:

Le­gea dă po­si­bi­li­ta­tea re­în­ves­ti­rii unei per­soane, însă cred că so­ci­e­ta­tea ro­mâ­nească este, la acest mo­ment, des­tul de an­ta­go­nică și cred că o pro­ce­dură – vor­besc ca prin­ci­piu – de re­în­ves­tire a unei per­soane care a fă­cut do­vada unei bune ad­mi­nis­trări, do­vada de in­te­gri­tate și pro­fe­sio­na­lism, ar ex­pune acea per­soană cri­ti­cii unei părți din societate.

Spe­cu­la­ți­ile au în­ce­put să curgă: Ko­vesi e pe fă­raș, doamna Prună va face pe pla­cul ma­fiei po­li­tice, eliminând‑o pe șefa DNA pen­tru a po­toli ape­ti­tul jus­ti­țiar al pro­cu­ro­ri­lor an­ti­co­rup­ție. Nu există nici o în­do­ială în min­tea mul­tora că ne în­toar­cem la vre­mu­rile în care po­li­ti­cie­nii fu­rau netulburați.

Ce ob­serv eu:

  • Nu există nici un semn al apro­pi­e­rii ac­tu­a­lu­lui mi­nis­tru al jus­ti­ției de po­li­ti­cie­nii co­rupți, deci pre­zump­ția că va face pe pla­cul lor este nejustificată
  • Mi­nis­trul jus­ti­ției face parte dintr-un gu­vern adus de Iohan­nis, iar spri­ji­nul său pen­tru jus­ti­ție și lupta an­ti­co­rup­ție este de ne­tă­gă­duit. Este ab­surd să ne ima­gi­năm că brusc pro­pu­ne­rea de șef la DNA ar fi o per­soană co­ruptă sau co­rup­ti­bilă pe care pre­șe­din­tele s‑o ac­cepte cu seninătate.
  • Afir­ma­ția doam­nei Prună nu se re­feră la re­în­ves­tire, ci — aten­ție — la o pro­ce­dură de re­în­ves­tire. Ea spune că a crea o pro­ce­dură care să o re­în­ves­tească auto­mat pe Ko­vesi ar expune‑o pe aceasta cri­ti­ci­lor pu­blice, pen­tru că n‑a avut con­cu­rență. Pro­ce­dura tre­buie să lase des­chisă com­pe­ti­ția, ceea ce nu ex­clude re­în­ves­ti­rea Co­dru­ței Kovesi.
  • To­tuși, per­ma­nen­ti­za­rea unei per­soane ne­în­do­iel­nic com­pe­tente și in­te­gre în func­ția de șef al DNA nu este o so­lu­ție pe ter­men lung. Nu pu­tem să con­struim o in­sti­tu­ție în ju­rul unui om, in­di­fe­rent cine ar fi acela. E vre­mea să în­ce­pem să ne gân­dim că pu­tem an­grena și alți oa­meni în această luptă îm­po­triva corupției.

Comentează pe Facebook...


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  1. Alin

    Ra­luca Prună…


Abonează-te...

Trimite-mi articolele noi la: 

Am înțeles termenii și condițiile în care sunt utilizate datele mele.