Bombonica de pe coliva justiției

29 martie 2017

Ceva îmi sună te­ri­bil de prost: în ace­lași timp se în­tâm­plă două ches­tii, am­bele cu le­gă­tură la Cur­tea Con­sti­tu­țio­nală. Prima ches­tie este so­li­ci­ta­rea fos­tei ne­veste a lui Drag­nea că­tre com­ple­tul de ju­de­cată din do­sa­rul abu­zu­lui în ser­vi­ciu de a se adresa CCR pen­tru de­fi­ni­rea unei li­mite fi­nan­ci­are a abu­zu­lui în ser­vi­ciu. A doua este vo­tul în par­la­ment pen­tru în­tă­ri­rea imu­ni­tă­ții mem­bri­lor CCR, care nu vor pu­tea fi an­che­tați de­cât cu acor­dul a două tre­imi din­tre ei.

Ches­tiu­nea li­mi­tei fi­nan­ci­are a abu­zu­lui în ser­vi­ciu este exact obiec­tul or­do­nan­ței 13, cea care a scos atâta lume în stradă. Alt­fel spus, doamna Bom­bo­nica face ceea ce n‑a re­u­șit să facă gu­ver­nul Grin­deanu: rea­duce în dis­cu­ție in­tro­du­ce­rea unei li­mite a pa­gu­bei pro­duse de un func­țio­nar până la care fap­tele sale nu sunt abuz în ser­vi­ciu, ci o sim­plă gre­șe­ală ad­mi­nis­tra­tivă. No­u­ta­tea este că se adre­sează cur­ții con­sti­tu­țio­nale, care deja a luat în dez­ba­tere acest su­biect și are niște de­ci­zii date în acest sens. Mai pre­cis, așa cum au ex­pli­cat și în alte oca­zii, ju­de­că­to­rii CCR nu pot să le­gi­fe­reze ei în­șiși, adică nu pot sta­bili ei o li­mită pre­cisă, ci pot doar con­stata (și deja au con­sta­tat) că abu­zul în ser­vi­ciu nu este clar de­fi­nit, tri­mițând pro­blema că­tre pu­te­rea le­gi­sla­tivă, spre co­rec­tare. Dacă deja s‑au pro­nun­țat asu­pra aces­tei ches­tiuni, de ce ai mai vrea să le ceri opi­nia încă o dată?

Și aici ajun­gem la ches­tiu­nea a doua: în­tă­ri­rea imu­ni­tă­ții ju­de­că­to­ru­lui CCR. De ce ajun­gem toc­mai acum la con­clu­zia că ju­de­că­to­rii cur­ții nu sunt su­fi­cient de “imuni” la an­che­tele pro­cu­ro­ri­lor? Poate pen­tru că ju­de­că­to­rii CCR se pre­gă­tesc să facă o “ne­fă­cută” și să-și de­pă­șească atri­bu­ți­ile, sta­bi­lind un prag al abu­zu­lui în ser­vi­ciu care să re­zolve pro­blema lui Drag­nea? Și tre­buie să fie pro­te­jați de an­che­ta­rea de că­tre DNA?

Iar noi ce pu­tem face? Ie­șim în stradă să pro­tes­tăm îm­po­triva Cur­ții Con­sti­tu­țio­nale, care te­o­re­tic ar tre­bui să fie dea­su­pra po­li­ti­cii ro­mâ­nești? Și ce le ce­rem? Să de­mi­sio­neze? Prea târ­ziu, de­ci­zia lor va fi avut deja efecte.

Și uite așa, fosta ne­vasta a lui Drag­nea ar pu­tea fi la fi­gu­rat bom­bo­nica de pe co­liva jus­ti­ției. Pen­tru că la pro­priu deja e Bombonica.


Comentează pe Facebook...


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Abonează-te...

Trimite-mi articolele noi la: 

Am înțeles termenii și condițiile în care sunt utilizate datele mele.