Cum să omori o idee frumoasă

Prob­a­bil că ați auzit de Erwin Albu, fer­mierul din Codlea care cul­tivă legume în curtea pro­prie — nu foarte mare — și le lasă la poartă să le ia cine o vrea și să plătească atât cât con­sid­eră că mer­ită, punând banii în cutia poș­tală. Dacă n‑ați auzit, aflați povestea de aici. Ceea ce m‑a impre­sionat este încred­erea pe care a avut‑o în semenii săi, într‑o soci­etate care demon­strează la fiecare pas că nu are val­ori morale solide. Poate că așa ar putea fi reclădite, măcar în parte, prin visă­tori ca Erwin care con­stru­i­esc prin ges­turile lor insule de nor­mal­i­tate ce ar putea deveni cândva con­ti­nente.

Povestea, spusă de mai multe ori de diverse ziare și tele­viz­iuni, are și o con­tin­uare. Una în care apare zmeul cel rău al admin­is­trației locale. O oare­care Popescu Corina, șefă la ser­vi­ciul de Achiz­iții Pat­ri­mo­niu (ce dracu' o fi și asta!?!) al primăriei Codlea, sem­nează și‑i trim­ite o adresă ofi­cială lui Erwin, împre­ună cu un oare­care con­silier George Iaru, ca să‑i spună că n‑are cer­ti­fi­cat de pro­ducă­tor și să facă bine să‑l obțină, pre­cum și că tre­buie să plătească o taxă de ocu­pare a spați­u­lui pub­lic pen­tru că a pus la poartă câteva cutii cu legume și fructe.

Primul impuls pe care îl am ar fi să mă duc la madam Popescu, s‑o iau de ciuf și s‑o plimb prin Codlea, întrebând‑o la fiecare mașină par­cată pe stradă dacă respec­tivii au plătit taxă de ocu­pare a spați­u­lui pub­lic. Tre­buie să fii nițel cretin ca atunci când auzi de o ast­fel de iniția­tivă pre­cum cea a lui Erwin Albu și să te gân­dești mai întâi că ai putea să‑l tax­ezi. Tre­buie să fii o imensă vacă (sau bou, după caz) să nu pri­cepi că ges­tul reprez­intă pen­tru comu­ni­tate un semn de nor­mal­i­tate a relați­ilor din­tre oameni care ar tre­bui spri­jinit, lău­dat, pro­mo­vat. Tre­buie să fii redus mintal să nu real­izezi că, după ce a obținut atâta medi­a­ti­zare și apreciere pub­lică, ideea tre­buie pre­lu­ată de primărie și cău­tate modal­itățile de a o spri­jini și extinde, căci alt­fel îți vei atrage opro­biul gen­eral.

Și asta e prob­lema cu unii din­tre oamenii ăștia care lucrează în admin­is­trații: nu pot judeca decât fie în ter­meni de șpăgi și nepo­tisme, fie în ter­menii unor reg­u­la­mente șchioape și strâmbe pe care le aplică în lit­era lor. Nu pri­cep că ros­tul lor e să inițieze sau să spri­jine sau măcar să nu împiedice con­stru­irea unor comu­nități put­er­nice, bazate pe respect, pe cin­ste și încredere. Ei cred că rolul lor e să aplice niște căca­turi de ordine și cir­cu­lare emise de niște tâmpiți mai mari ca ei, indifer­ent dacă au sens sau nu. Pen­tru că ei nu lucrează pen­tru oameni, ci pen­tru șefii lor din primării și min­is­tere. Nu pen­tru că ar respecta ier­arhi­ile, ci pen­tru că șefii au put­erea dis­creționară de a‑i da afară. Și ast­fel ar pierde ser­vi­ciul de funcționar pub­lic, despre care — para­doxal — se plâng oricui vrea să‑i asculte că e stre­sant și prost plătit.

Și de aia cred că popes­cu­corinele și iaru­ge­orgeii din admin­is­trați­ile pub­lice și locale sunt ire­cu­per­abili pen­tru soci­etate și ar tre­bui trim­iși acasă. Defin­i­tiv. Sau măcar până când vin cu capul ple­cat și își cer pub­lic scuze  că s‑au com­por­tat ca niște imbe­cili.


Comentează pe Facebook...


Comentează pe blog...

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


 1. Romanescu

  O imensa vaca doamna !!!! IMENSA

 2. ELIZA

  ERAM CONVINSA CA SE VA INTAMPLA CEVA DE ACEST GEN. LA NOI TE TAXEAZA SI PENTRU AERUL CE‑L RESPIRI. AR FI IN STARE SA NE TAXEZE SI PENTRU CA PUTEM PRIVI IN JURUL NOSTRU SI PENTRU LACRIMA CE NE STA IN COLTUL OCHIULUI.….….NISTE NEMERNICI CU TOTII, ORICUM!!!

 3. mosu

  O sa-si faca omul un spatiu in inte­ri­orul pro­pri­etatii si o sa‑i suga pula toate fufele diin pri­marie ca nu mai e dome­niu pub­lic!!

 4. Irina Sima

  Era de astep­tat sa apara si jegurile astea care cica reprez­inta cetateanul. Reprez­inta pe dracu sa‑i ia de jeguri. Sin­cer toti cre­tinii ajung in diferite func­tii si din cauza lor soci­etatea a ajuns unde a ajuns.
  Eu pe Madam Corina as trimite‑o la o petre­cere ca lau­tari sa adune nis­caiva lovele de pe jos, apoi sa ceara o taxa pen­tru ele. Va rog sa-mi scuzati lim­ba­jul, dar nu m‑am putut abtine!

 5. dani

  mda , tipic romanesc , nu ma mai mira nimic

 6. irina

  Pai nor­mal au omorat tot com­er­tul romanesc , cu deschiderea tuturor super­mar­ke­turilor , ideea este sa cumparam pro­duse romanesti asa devenim mai put­er­nici .

 7. Marcel

  Cred ca ar tre­bui sfa­tuit omul sa parcheze masina per­son­ala la poarta,ca pe aia are voie ca doar plat­este impozit,si sa puna marfa in inte­ri­orul ei.Dar sa aiba grija sa nu depaseasca greu­tatea ca iar este pasi­bil de amenda!

 8. Sorin

  Erwin! Sun­tem ală­turi de tine!
  Deschide poarta,mută pro­dusele în curte si lasă incom­pe­tenții să-ti trim­ită hâr­tii ofi­ciale în continuare.Lumea te cunoaște si sunt con­vins că afac­erea ta va prospera.(Cu prima ocazie,voi fi si eu clien­tul tau) Keep walk­ing.

 9. Laur

  Acum ceva timp, aparuse o vorba in "in fol­clor"…: "Sin­gura solu­tie? O noua rev­o­lu­tie…". A dis­parut si ea, pen­tru ca ne-am dat seama ca nu e de nici un folos… Vin altii… Si mai infometati ca cei pe care i‑am pus in '89… Sin­gura solu­tie, atunci? Asta e intre­barea de un mil­ion de dolari…sau euro. Cert e ca raspun­sul val­ore­aza de zece mii de ori mai mult.…

 10. Sergiu

  O tara de Cre­tini, cum zicea gura mare de R. Ban­ciu. Dar ii dau drep­tate, cand autori­tati­ile p_lii (scuzati lim­ba­jul) isi bat joc de cetateanul de rand si de aseme­nea oameni deosebiti ca acest Erwin Albu isi merita crit­i­cile adresate pe deplin. In 3 cuvinte "O tara de cre­tini".

 11. romica.bocsa

  Func­tionara masii…e mai mult decat o incuiata in beci si hranita cu biberonul. Ma intreb daca aceasta fun­crionara nu are un sef…care sa ii sesx­hida ochii. La ce dobitoce­nie de idee a avur pre­cis i.au lip­sit cu desavar­sire legumele din ali­men­tatie.

 12. mark

  Deci daca are cuti­ile in fata por­tii e pe spatiul pub­lic? Cum intri si iesi din curte? deci pri­maria poate sa iti blocheze acel spatiu cu ce vrea, si sa nu mai poti intra sau iesi din curte.…ca doar e spatiu pub­lic nu? Tu esti doar din­colo de gard
  Dar tre sa fie prost sa lase dupa ei, deschide usa la poarta si isi lasa raftul si cuti­ile din­colo de gard, acolo pri­maria nu mai cere taxa de spatiu pub­lic
  Dar o sa gaseasca o taxa pen­tru cen­tru vomer­cial ile­gal sau ceva
  Ca romanul e inventiv.…ce naiba

 13. carmen

  nu e vorba de nici o donatie in cazul d‑lui Albu. E o strate­gie de mar­ket­ing, nu car­i­tate; cel putin din ce s‑a vazut din repor­ta­jele de la tele­viz­iuni, a primit mai mult pe kilo­gra­mul de pro­dus decat pre­tul de la o piata nor­mala; si legea e lege pen­tru toata lumea; daca legea e proasta tre­buie schim­bata legea si nu arun­cat noroi in cel care o aplica; daca sun­teti atat de revoltati de legile exis­tente (si multe ar tre­bui imbunatatite) exista posi­bil­i­tatea schim­barii lor prin petitii/proiecte, sau alte forme;

 14. dona

  In Aus­tria se prac­tica de multi ani acest mod de van­zare si se merge pe incred­erea in oameni.

 15. Gabriel

  I‑a fost ciuda pri­maru­lui pe Erwin,ca el poate si primarul,nu .Si ce a zis in gin­dul lui,lasa ca‑i arat eu astuia,ce sa cistige mai mult decit mine,il voi pune la pamint cu afacere cu tot,ai arat eu cine‑I stap­inul aici.

 16. marian

  gre­siti multi fratilor.…trebuiesc platite taxele.…nu mai sustineti corup­tia si toate chesti­ile mici care voi spuneti ca nu con­teaza…

  • ioan maierean

   ASA PROGRESAM SI INVATAT SA FIM CIVILIZATI, UITAND DE CAPRA VECINULUI.…

  • lica.vina

   Mai du-te acasă măi fraiere,ce legă­tură are acest om și ideea lui cu corupția,cretinule?Mă înșel sau îi tii în brațe pe tâl­harii care ne con­duc?!?

  • mihai

   Nu gresim, hai sa iti spun si de ce. Pen­tru ca ' Miserupis­mul' tre­buie sa dis­para ves­nic, pen­tru ca, oamenii care sunt pusi in acele func­tii (din care multi mai trag si alte foloase, care, de cele mai multe ori abia muncesc ceva) ar tre­bui sa ajute cetateanul nu sa ii bage piedici. Ce ar tre­bui sa facem, sa ne luam un avcat sa ne reprez­inte de fiecare data cand avem de obt­inut un act, o apro­bare ? Este de a drep­tul ridi­col. Acesti indi­vizi, func­tionarii pub­lici au avut tot tim­pul con­tribu­tia de a dis­truge de la bun inceput orice ini­tia­tiva pri­vata din roma­nia, mai ales a oame­nilor cin­stiti care sperau sa faca un ban muncit. Daca nu ati incer­cat sa faceti ceva in viata voas­tra, si tot ce ati facut a fost sa mer­geti la ser­vici si inapoi acasa intr-un aparta­ment de bloc, ace­lasi de 30–40 de ani, nu aveti cum sa stiti ce munca titan­ica este sa iti faci o casa, sa deschizi o mica afacere. Acesti func­tionari sunt cei mai respon­s­abili de fal­i­men­tul Romaniei si starea in care ne aflam, aces­tia sunt cei care pot fi acuzati de sub­minarea economiei nationale. Aces­tia tre­buie sa dis­para, noi sau ei. Alt­fel, vom dis­parea ca stat si natiune. Nu tre­buie sa fim doar o tinta pen­tru marii rechini eco­nomici si ves­nicii dator­nici la FMI, tre­buie sa ne putem sus­tine eco­nomic, fiecare cat poate si se pri­cepe sa faca ceva.

 17. gabi

  deschide frate por­tile si baga taraba in curte.sa vedem daca mai esti pe dome­niul pub­lic

 18. barna daniel

  o vaca si un bou care lincezesc pe banii stat­u­lui (ai nostrii)lipsiti de ocu­patie sau gan­dit sa dis­truga ceva zilnic.si cand te gan­desti ca acesti dobitoci au pe mana buge­tul unei local­i­tati.…

 19. Andrei Paul Protopopescu

  Statul este moarte, mafia cu chipiu.

  http://www.bitnation.co/

 20. Robert

  Da, omul nu a respec­tat legea dar de ce sa‑i dai in cap si sa‑i dis­trugi ideea ? Daca tot esti pe job-ul ala de la pri­marie, ai putea sa te duci la el si sa vorbesti cu el cum sa-si pas­treze ideea (una foarte inocenta si fru­moasa) incat sa fie in con­for­mi­tate cu legea tarii.

  Dar nu, hai sa‑i rea­d­ucem aminte in ce tara de cacat e si cat de mult tara il vrea prost si sarac. El iese ner­vos si dez­gu­s­tat de con­d­u­ca­torii lui, ideea fru­moasa si buna moare , cei care ben­e­fi­ciau de ideea dan­su­lui si le aducea putina feri­cire sunt tristi si ner­vosi iar "admin­is­tra­tia" isi arata pros­tia . Bravo !

 21. marina

  Din pacate astia sun­tem si daca nu o sa avem sufi­cient curaj sa lutp­tam pen­tru drep­tate o sa murim.. incet sau repede.

 22. Gabriel Constantin Stanescu

  vreau un PSAL fac drep­tate pen­tru asta asi venii in ROMANIA sa scap tara de bovinele corupte scuze ani­malelor nu merita aceasta injosire

 23. mariusmioc

  Vino­vații prin­ci­pali nu sînt cei de la primăria Codlea. Vino­vații prin­ci­pali sînt par­la­men­tarii care au apro­bat legile care lim­itează lib­er­tatea eco­nom­ică.
  Iar românii nu au învățat să reacționeze la cauză, numai la efect. Cînd s‑a apro­bat legea 1452014 nimeni n‑a prote­s­tat, numai acum că se văd efectele ei apar reacții.
  E cazul să știm ce fel de legi vrem și să cerem politi­cie­nilor pe care îi trim­item în par­la­ment să nu aprobe legi de lim­itare a lib­ertății
  https://mariusmioc.wordpress.com/2015/05/13/noi-atacuri-la-adresa-libertatii-economice/

 24. Muresan Rodica

  ini­tia­tivele de acest tip sunt ridi­cate la rang de exem­plu si de lege in tari ca Aus­tria si Ger­ma­nia, la noi tre­buie ucise cu tot cu omul care le‑a creeat

 25. Anton Sorin

  Și mai vorbesc ca ple­cam din țară și vrem să fim vedete ,pen­tru un om care vrea să facă ceva și să le arate ca se poate nu este văzut bine pen­tru ca le strica intere­sele pe scurt asta este ROMANIA !!!!!!!!!!!!

 26. Cristian Bularca

  Pai niste gunoaie omen­esti ce pot face? Stiti care e necazu, noi ii pla­tim pe bulangii astia

 27. Beby Constantin

  Traind in Roma­nia , tara smecher­ilor jegosi.(parlamentarii , guver­nanti , pri­mari , con­silieri , mag­is­trati corupti , etc).

 28. Pop Marius

  tre­buie dati jos toti din admin­is­trati ca mai mult sau mai putin noi iam pus acolo

 29. Csaba Hadnagy

  mindiga job­ban huzo lovat utik

 30. Eduard Ioan

  O sa dea fal­i­ment omul …

 31. Gelu Valeru Brezoi

  D‑na Corina este plătită din bani pub­lici, de aceea este așa de vaca, prob­a­bil că este anga­jată pe pile, cum sunt din păcate cam in toate primări­ile din Româ­nia

 32. Jean Sandulescu

  Ba pros­tilor, boilor, si idi­oti dar tiganii care vind in piete au cer­ti­fi­cat de pro­d­u­ca­tor? Pai nu venim de la Bucuresti si spargem gea­murile pri­mariei ca in 87 ! Omul a vrut sa hraneasca si bogatu' si saracu'…

 33. Mihaela Pușcar Conț

  Pacat,asa nicio­data nu se va face ceva bun si la noi in tara.

 34. Tonia Gherghel

  Oame­nilor cu idei,intreprinzatori,harnici,onesti,altruisti li se pun bete‑n roate intotdeauna,din igno­ranta si rautate.

 35. Marius Luca

  Politi­cieni = jigodii penale.….Scripcaru' cum a omorat Brasovul cu mag­a­zinele din cen­tru ora­su­lui gen LIDL , PROFI , PENNY , CARREFOUR EXPRES , CORESI , .…..toate mag­a­zinele de cartier au dis­parut din cauza lu' Scripca.….au scos fabri­cile din oras pt. ca asa e legea , dar mag­a­zinele mari care dau spaguta directa politi­cie­nilor au ramas in oras…

 36. Miky Miky

  O fi amanta pri­maru­lui popes­cu­co­rina aia…sa nu zic pupin­curista …oricum,pestele de la cap e imputit.…

 37. Crisan Lucian

  Nu va puneti cu fufele din primarii..au mintea foarte odi­h­nita

  • mihai

   Super big like

 38. Adrian Punga

  din pacate asta e Roma­nia in care traim.
  vedem aproape zil­nic cum asa-zisele "organe ale legii" dau amenzi batraneilor care vand cat­eva legume sau fructe pen­tru un banut.
  "pestii" cei mari nu sunt "vazuti" sau nu se vrea a fi "vazuti" …

 39. Herman Eva

  Tre­buie omorat si sufo­cat ca nu de sus vine ci de la un om cu suflet mare!


Abonează-te...

Trimite-mi articolele noi la: 

Am înțeles termenii și condițiile în care sunt utilizate datele mele.

Meniu