Să‑i cunoaștem pe români

Hai să ne imag­inăm împre­ună că sun­tem niște turiști străini care au venit în Româ­nia pen­tru prima dată. În țara de unde venim nu am auzit mare lucru despre români. Am avut niște expe­riențe neplă­cute cu niște cerșe­tori români mai tuci­urii, am citit despre Drac­ula că era din Tran­sil­va­nia, am auzit de Hagi și Nadia, mai nou și de Simona Halep. Dar habar n‑avem cine sunt, de fapt, românii. Ce fel de oameni sunt? Ce le place?

Și ajungem fain-frumos pe Otopeni. Unde să ne ducem să viz­ităm ceva intere­sant? Poate să vedem cum e cu Drac­ula, ăsta e un subiect picant și — na! — sun­tem în vacanță, vrem să ne amuzăm. Între­băm un local­nic: dom'ne, cum ajungem la castelul lui Drac­ula? Și românul se cam strâmbă la noi și ne ține o teorie de vreun ceas că Drac­ula nu e ăla de care am citit noi, castelul are tre­abă cu Vlad Țepeș, că Țepeș a fost un mare dom­n­i­tor care a ținut piept invazi­ilor turcești și a apărat Europa creșt­ină cu mari sac­ri­ficii. Uau! ne mirăm noi, scuze atunci, noi cre­deam că e vreun troglodit de vam­pir…

Dar ghidul nos­tru român nu se oprește aici și con­tinuă: noi, românii, sun­tem un popor de oameni ospi­tal­ieri, sun­tem foarte deștepți, mai deștepți decât toți că — uite! — copiii noștri sunt olimpici inter­națion­ali, avem și tradiții unice și foarte fru­moase pe care le respec­tăm…

Mulțu­mim, mulțu­mim — încer­căm noi să îl oprim pe inter­locu­torul nos­tru, dar el con­tinuă să povestească despre bravul și deosebitul său popor, în timp ce noi ne înde­părtăm repe­jor spre Bran. Am aflat de pe niște pli­ante că acolo ar fi castelul unde a trăit vam­pirul Drac­ula dom­n­i­torul Vlad Țepeș.

Peisajele sunt foarte fru­moase, dru­mul însă e groaznic de aglom­erat — se pare că românii n‑au auzit de autostrăzi. Ajungem însă la des­ti­nație. Chiar lângă par­care e un mare bazar și‑o îngh­e­suială pe măsură. Ce altă ocazie mai bună de a ne face o idee despre ce le place românilor decât aceea de a vedea suvenirurile pe care le vând? Căci cu sig­u­ranță vor să ne ofere ceva care să ne amintească de ei și de țara lor, de lucrurile pe care le apre­ci­ază. Dintr‑o privire ni se con­firmă tot ceea ce ni s‑a spus.

Românul este blând și ospi­tal­ier:

Românul este deștept și veșnic tânăr (adică are pre­ocupări speci­fice liceu­lui):

Drac­ula n‑are legă­tură cu castelul Bran decât în mintea unor străini dez­in­for­mați:

Vlad Țepeș este un erou al românilor și nu este nici Drac­ula, nici vam­pir:

Tradiți­ile românești sunt abso­lut orig­i­nale, unice în lume și foarte fru­moase:

Ei acuma nu‑i așa că știm mult mai multe despre poporul român?


Comentează pe Facebook...


Comentează pe blog...

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


  1. Rodica Irom

    Am com­ple­tat "amuzant" dar,in ace­lasi timp este ade­varat si oare­cum trist.


Abonează-te...

Trimite-mi articolele noi la: 

Am înțeles termenii și condițiile în care sunt utilizate datele mele.

Meniu