Dru­mu­rile peste munți sunt spec­ta­cu­loase, tre­buie să re­cu­nosc. Cu niște ani în urmă am tra­ver­sat cu ma­șina Al­pii aus­trieci de la Graz la Linz și aș minți să spun că nu mi‑a plă­cut autos­trada care șer­puia prin­tre ver­sanți, strâpungându‑i din când în când prin tu­ne­luri sau tre­când pe vi­a­ducte peste văi. De o parte și de alta a șo­se­lei pă­du­rile pă­reau ne­tul­bu­rate, doar fâșia de as­falt le în­tre­ru­pea dis­cret su­pre­ma­ția. Am fost și la noi pe Trans­fă­gă­ră­șan și pe Tran­sal­pina și — mu­ta­tis mu­tan­dis — mi‑a plă­cut pe­i­sa­jul dez­vă­luit de pe pla­to­u­rile al­pine. Doar că…

Doar că la noi pe șo­se­lele montane nu cir­culă aus­trieci, ci ro­mâni. Iar ro­mâ­nul nu vrea doar să tra­ver­seze mun­ții, să se bu­cure de pe­i­saj, ci ține mor­țiș să lase pu­țin din sine în urmă. O con­servă, un am­ba­laj de plas­tic sau mă­car o hâr­tie, un semn al tre­ce­rii sale me­mo­ra­bile, căci toți tre­buie să știm că Gică și Va­si­lică au fost pe acolo. Ma­ne­lele tre­buie să‑l în­ve­se­lească peste tot unde se duce, iar gră­ta­rul… cum s‑ar pu­tea fără un mic și‑o bere? La ce bun să urci Trans­fă­gă­ră­șa­nul dacă nu pui și de-un grătar?

Mai nou avem șo­sea as­fal­tată până la Ba­bele. Nu era de ajuns că ajun­geau pan­to­fa­rii cu te­le­ca­bina, acum o să ajungă cu ma­și­nile orice spe­ci­men din ca­te­go­ria ma­ne­liști, co­ca­lari și piți­poance. Dacă se apucă și de șo­seaua Gura Di­ham-Râș­nov și de aia pe la Bol­boci-Pa­dina-Mo­e­ciu, Bu­ce­giul va fi noul cen­tru vechi. Or să apară to­ne­tele cu kit­sch-uri plas­tice și cele așa-zis ar­ti­za­nale, gră­ta­rele de mici “de la De­du­lești” și toate ce­le­lalte ni­mi­curi care for­mează ba­za­rul co­mer­cial ro­mâ­nesc. Se cheamă că în­cu­ra­jăm creș­te­rea eco­no­mică, nu? Iar toată țu­gu­lă­ni­mea se va plimba în sus și în jos cu ma­și­nile, pen­tru că toți au drep­tul să meargă “la munte”.

Îmi amin­tesc că prin ’88 am vă­zut o cu­coană pe pla­toul Bu­ce­gi­lor care ajun­sese sus cu te­le­ca­bina. Avea pan­tofi cu toc, două va­lize des­tul de mari și doi co­pii cam nă­val­nici. La ca­bana Ba­bele nu gă­sise loc și se chi­nuia să ajungă la ca­bana Ca­rai­man, nițel mai jos, tră­gând de gea­man­ta­nele grele, gata-gata să-și su­cească glez­nele la fi­e­care pas și ur­lând cât o ți­neau plămâ­nii la cei doi dră­cu­șori care por­ni­seră în fugă la vale. Pro­ba­bil că nu asta fu­sese ideea ei de mers “la munte”. Pri­vind acum la in­di­vi­zii cu șlapi si gră­tare care in­va­dează șo­se­lele de munte re­a­li­zez ca biata cu­coană nu-și fă­cea rău de­cât sieși — mai că-mi vine s‑o scot din ca­te­go­ria pan­to­fa­ri­lor în care o în­ca­dra­sem atunci.

Mun­ții sunt poate unul din ul­ti­mele re­fu­gii din fața mi­to­ca­nu­lui ro­mân. Fap­tul că sunt greu ac­ce­si­bili, că ne­ce­sită echi­pa­ment, efort și pre­gă­tire, îi ține pe cei mai multi din­tre ne­ci­vi­li­zați de­parte de ei. Și de fi­e­care dată când se mai con­stru­iește un drum pe cul­mile lor, încă o oază de li­niște și fru­mu­sețe este dis­trusă. Adio, Bucegi!


Comentează pe Facebook...


Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  1. Daniel LUPU

    Atata timp cat “po­po­rul” ro­man crede intr-un “Voda Ca­ca­rau” si gi­reaza un bas­ca­lios, din ca­te­go­ria aceea care stramba nu­mele lui Co­posu in Ca­posu, in frun­tea gu­ver­nu­lui, sa nu va as­tep­tati sa ve­deti “aus­trieci” pe dru­mu­rile noas­tre de munte. Daca vom con­ti­nua sa to­le­ram gu­noa­iele po­li­tice vom fi ne­vo­iti sa ne obis­nuim si cu gu­noa­iele, foarte ma­te­ri­ale, din ju­rul nos­tru. Sper ca se vede re­la­tia de ca­u­za­li­tate in­tre ar­ti­col si co­men­ta­riul meu.

  2. Alice

    Am și do­vada a ceea ce spui tu aici. O poză în care am re­u­șit să cap­tez, cu bra­țele des­chise, un spot de lu­mină. Zici că s‑a po­gorât sfân­tul duh peste mine. Doar că nu pot să ies cu ea în lume. Pă­șesc peste o mare de gu­noaie. Nu-mi vine să cred că sal­va­rea e în photoshop.

  3. Alice

    Am în­țe­les că se as­fal­tează acele zone, de­o­a­rece bă­ie­ții deș­tepți au pământ acolo și l‑au scos acum la vân­zare. Scump.

  4. Alice

    Așa cum spu­neam și mai de­vreme, am fost la munte după 10 ani.
    Și într-ade­văr, un alt mo­tiv care m‑a ți­nut de­parte este toc­mai cel men­țio­nat de tine. Nu (mai) su­port să văd cum sunt mun­ții pân­gă­riți de co­mer­țul cu cele mai inu­tile lu­cruri, iar cu ma­rea de șlă­pari n‑am ni­mic în comun.
    La Buș­teni n‑am mai ni­me­rit strada că­tre Silva/telecabină, pen­tru că re­pe­rul meu, clă­di­rea in­dus­tri­ală cu pa­se­relă, a fost șters de pe fața pămân­tu­lui. (Am scris pri­mă­riei din Buș­teni că nu există sem­na­li­zare, să se în­dure mă­car de tu­riș­tii stră­ini, căci de cei ro­mâni nu le pasă deloc.)
    În plus, am des­co­pe­rit că a în­flo­rit o afa­cere, care pe vre­mea mea nu era. Niște ra­keți cu 4x4 agață agre­siv oa­me­nii de la coadă de la te­le­ca­bină și‑i mo­mesc cu tra­seul Bol­boci-Pa­dina-Pia­tra arsă. In­e­vi­ta­bil că de plic­ti­seala de la coadă unii cedează.
    O afa­cere la ne­gru, ne­im­po­zi­tată, ne­re­gle­men­tată. Îmi în­chi­pui că ra­ke­ții co­ti­zează și la pri­mă­rie și la po­li­ție. Înspăimântător.

    • Sorin Sfirlogea

      În­tre­ba­rea pe care mi‑o pun este dacă oa­me­nii ăș­tia care stau la coadă la te­le­ca­bină știu că există si alt mod de a merge la munte. Poate ca o parte din ei — nu în­drăz­nesc să avansez un pro­cent — ar sa­vura efor­tul ur­cu­șu­lui, plă­ce­rea de a cu­ceri fi­e­care me­tru de al­ti­tu­dine, poate s‑ar simți re­vi­go­rați după o zi de ur­cat. Le‑a spus ci­neva? I‑a ten­tat cu o dru­me­ție pe co­cla­uri? Sau pur și sim­plu s‑au luat după cei­lalți și s‑au în­chi­puit aju­nși la Ba­bele în san­dale, mân­când mici și bând bere?


Abonează-te...

Trimite-mi articolele noi la: 

Am înțeles termenii și condițiile în care sunt utilizate datele mele.